Mogelijk ten onrechte groene reputatie voor deeleconomie

UTRECHT – In de praktijk is de deeleconomie veel minder duurzaam dan wel eens wordt gedacht en geclaimd. Als mensen spullen delen wordt er ook meer verbruikt waardoor netto het effect niet per se positief is.  

Dit blijkt uit een onderzoek van ShareNL, een kennis- en netwerkorganisatie over de deeleconomie. Het onderzoek is verricht in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Het gaat om één van de eerste onderzoeken naar het delen van spullen zoals bijvoorbeeld kan met apps als Uber, Peerby en Airbnb.

“De deeleconomie heeft op dit moment – terecht of onterecht –  een groene repotatie. Zeker zolang de milieu-impact niet duidelijk is, is er een risico op zogenaamde ‘greenwashing’, waarbij niet-duurzame platformen ten onrechte meeliften op de groene reputatie”, aldus de opstellers van het rapport.

Intensiever

Het delen van spullen is in principe beter voor het milieu. Zo wordt de beschikbare capaciteit beter benut en worden consumenten gestimuleedr om kwalitatief hoogwaardige goederen aan te schaffen.

Toch blijkt ook dat bijvoorbeeld bij Peerby mensen gestimuleerd worden om nieuwe aankopen te doen omdat ze bijvoorbeeld sommige spullen veel lenen. “Dit leidt weer tot meer productaankopen, met een negatieve impact op het milieu”, zo valt te lezen in het rapport.

Ook leidt de beschikbaarheid van producten tot extra consumptie, slijten producten sneller en worden relatief milieubelastende producten intensiever gebruikt. Dit alles zorgt ervoor dat het delen van spullen niet per se duurzaamheid bevordert.

Lees hier het complete rapport 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!