Moody’s: Markt voor groene leningen naar 50 miljard door klimaatakkoord

UTRECHT – De obligatiemarkt voor groene energieprojecten kan dit jaar groeien naar maar liefst 50 miljard dollar door het klimaatakkoord dat eind vorig jaar werd afgesloten in Parijs.

Dit voorspelt de Amerikaanse kredietbeoordelaar Moody’s in een nieuw rapport. Volgens het bedrijf ontstaat er een momentum in de markt.

Groene obligaties worden gebruikt om groene projecten te financieren. Bedrijven investeren zelf geld in projecten, het eigen vermogen, maar lenen vaak een nog groter deel, het vreemd vermogen.

Enorme groei 

In 2015 werden er voor 42,5 miljard dollar aan groene obligaties uitgegeven, maar vooral in het laatste kwartaal ontstond er een enorme groei. Er werd toen 15,2 miljard dollar geïnvesteerd via leningen in groene energie.

Lees ook: Historisch klimaatakkoord Parijs aangenomen door 195 landen

Meer bedrijven en landen adopteren een strategie met groene energie, verminderen de CO2-uitstoot en investeren in het verhogen van het aandeel hernieuwbare energie. Dit doet de vraag naar financiering groeien.

Pensioenfondsen

Grote investeerders zoals pensioenfondsen zullen door het akkoord meer vertrouwen hebben in de markt voor groene obligaties, denkt Moody’s. Ook voedt nieuwe regelgeving investeringen in groene energie.

Landen zoals China en India hebben voorafgaand aan de klimaattop een milieudoelstelling opgesteld wat investeerders houvast geeft bij het bepalen waarin te beleggen.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!