National Geographic verwerkt gesmolten ijs in kaart

AMSTERDAM – National Geographic heeft een forse aanpassing gedaan in de kaart die het mediabedrijf van de wereld maakt door het smelten van de ijskappen rond de noordpool.

Afgelopen maandag refereerde de Amerikaanse president Barack Obama naar de kaart van National Geographic. “Smeltende ijskappen hebben National Geographic gedwongen de grootste veranderingen in de atlas te maken sinds het opbreken van de Sovjet-Unie”, aldus Obama.

National Geographic creëerde een nieuwe kaart van het gebied op basis van informatie van ruimtevaartorganisatie NASA. Sinds eind jaren ’70 heeft het ijs zich met 12 procent per decennium teruggetrokken en na 2007 is het erger geworden.

“Vergeleken met eerdere edities van de atlas is de verandering van het ijs fors veranderd over tijd”, aldus Juan José Valdés, directeur van cartografisch onderzoek bij National Geographic.

Het ‘oude’ ijs dat ongeacht het seizoen blijft liggen wordt nu getoond als een grote witte massa. Het ijs dat elk seizoen ontdooit en weer bevriest wordt getoond met een lijn op de kaart. In de nieuwe 10e editie is het oude ijs veel kleiner geworden.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!