Nederland daalt op lijst schone energietechnologie

AMSTERDAM – Nederland is niet goed bezig met schone energietechnologie. Nederland is 3 plekken gedaald op de wereldranglijst van plek 18 naar 21.

Dit meldt het Wereld Natuur Fonds (WNF) in een vandaag verschenen rapport. In het onderzoek werd gekeken naar de investeringen in schone energie in de 25 grootste economieën.

Nederland daalde op de lijst met investeringen in schone energietechnologie van de 18e naar de 21e plaats door dalende investeringen. Ons land werd onder andere ingehaald door Hongarije. Bestpresterende landen zijn Denemarken, China en Duitsland.

Vraagstijging

In totaal werd vorig jaar voor 200 miljard euro besteed aan schone energie. Volgens het WNF stijgt de vraag naar energiebesparende technologie door de hoge olieprijs.

De onderzoekers benadrukken dat er voor een succesvolle markt in schone energie 3 benodigdheden zijn. Ten eerste moeten overheid, onderzoeksinstituten en de financiële markt de mogelijkheden bieden, bijvoorbeeld door financiering, om de cleantech-industrie te laten groeien.

Geoptimaliseerde aanvoerketen

Ten tweede moet er behoefte zijn aan producten die energie besparen of geen CO2 uitstoten. Ten derde moet ook de cleantech-industrie zelf zich ontwikkelen als een efficiënte, innovatieve sector met een geoptimaliseerde aanvoerketen.

De sector moet worden gestimuleerd om te investeren in onderzoek, maar ook in productie. Cleantech moet niet alleen worden ontwikkeld, maar ook in de praktijk worden gebracht, verklaren de onderzoekers. Zij halen Zuid-Korea en Duitsland aan als goede voorbeelden waar ook de productie werd gestimuleerd.

Voorbeeld

“Nederland moet daar een voorbeeld aan nemen”, zo verklaart Ineke Dezentjé Hamming, voorzitter van de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie FME. “De kan overheid, veel meer dan nu het geval is, optreden als launching customer, zodat de kennis en innovaties eerder kunnen worden vermarkt.”

Hamming heeft er vertrouwen in dat Nederland de top 10 kan halen. “Dit rapport geeft een signaal af. Dat moeten we serieus nemen. Cleantech en schone energie bieden enorme kansen. Die moeten we benutten.”

Lees hier het volledige rapport

Gerelateerde artikelen

Foto copyright:

4 gedachten over “Nederland daalt op lijst schone energietechnologie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!