Nederland presteert slechter op ranglijst klimaatbeleid

AMSTERDAM – Nederland is gekelderd in een ranglijst over klimaatbeleid van actiegroep Germanwatch in samenwerking met het Climate Action Network.

De bouw van een windmolen bij een windmolenpark
©: Windwärts Energie

In de jaarlijkse Climate Change Performance Index staat Nederland 42e in een lijst met de 58 landen die de meeste Co2 uitstoten.

Nederland staat hiermee onder landen zoals Oekraïne, Roemenië en Indonesië. Een jaar eerder stond Nederland nog op plek 34. “Nederland maakte de beloftevolle positie van vorig jaar niet waar”, zo valt te lezen in het rapport.

Omringende landen scoren stukken beter. Duitsland staat op plek 22, België op 16 en het Verenigd Koninkrijk daalde aan stukje naar de zesde plaats. In Europa staat alleen Estland nog onder Nederland.

Denemarken

Het hoogst scorende land is Denemarken op plek 4, dat ook de eigen klimaatdoelstellingen makkelijk lijkt te halen met windmolens. De opstellers van de ijst hebben demonstratief de top 3 leeg gelaten. Geen enkel land zou genoeg doen om klimaatverandering tegen te gaan.

De onderzoekers hadden ook een positieve boodschap. Over de gehele linie zijn landen steeds actiever in het klimaatbeleid en de stijging van Co2-uitstoot lijkt ook langzamer te worden

Bekijk hier het gehele rapport

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!