Nederlanders zijn zich niet duurzamer gaan gedragen

AMSTERDAM – Nederlanders zijn zich in het afgelopen jaar niet duurzamer gaan gedragen, hoewel het gedrag wel verandert.

Een stekker die uit een plak gras komtDit blijkt uit een enquête onder 1.400 mensen door onderzoeksbureau Kaleidos van de Nationale Commissie voor internationale samenwerking en Duurzame Ontwikkeling NCDO.

Uit het rapport blijkt wel dat gedrag verandert. Zo gooien Nederlanders lege batterijen relatief vaker bij het gewone afval, eten ze net zoveel vlees en zijn de minder vaak vaste donateur aan een goed doel.

De positieve ontwikkeling rondom voedselverspilling die vorig jaar werd ingezet, zette niet door in 2014. Wel is bijvoorbeeld het gebruik van een wasdroger wel gedaald.

Vrouwen vs. mannen

Nederlandse vrouwen gedragen zich net iets duurzamer dan mannen. Toch blijft het verschil in impact relatief klein. Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen bijvoorbeeld vaker spullen weggeven, namelijk 48 procent van de vrouwen tegen 37 procent van de mannen.

Verder doen vrouwen vaker mee aan petities en wijzen ze andere vaker op verkeerd gedrag. Mannen daarentegen zijn iets concreter in wat ze doen. Zo nemen ze vaker groene stroom af en rijden ze vaker hybride auto’s.

Lees hier het complete onderzoek

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!