Nederlands marktmodel voor slimme energie wint Europese Smart Energy Awards

Bij de uitreiking van de Europese Smart Energy Awards in Londen zijn Stichting USEF en de slimme energieproeftuin EnergieKoplopers in de prijzen gevallen. Ze zijn uitgeroepen tot winnaar van de Energy Market Innovation of the Year Award en de Smart Energy Roll Out Innovation Award.

USEF, het Universal Smart Energy Framework, is vorig jaar gelanceerd en beschrijft een marktmodel voor flexibel energiegebruik. Flexibel omgaan met energie is vaak een efficiëntere oplossing dan het elektriciteitsnet verzwaren. De proeftuin EnergieKoplopers in Heerhugowaard is een eerste, praktische uitwerking van USEF. Daar is bij 200 huishoudens getest hoe zij overbelasting kunnen voorkomen door energie te gebruiken op het moment dat er lokaal veel wind of zon is. Een slim energiesysteem regelde automatisch dat apparaten op het juiste moment energie opslaan of verbruiken.

De awards zijn een erkenning voor de inspanning waarmee samenwerkende partijen de transitie naar een geïntegreerde duurzame energiemarkt ondersteunen. Het doel van de Smart Energy Awards is om energieprojecten in Europa met voortrekkersrol te erkennen. Een jury bestaande uit 15 vertegenwoordigers van energiebedrijven en consumentenorganisaties prees USEF en EnergieKoplopers vooral om de innovatieve kracht en de samenwerking over de traditionele rollen heen, om zo te komen tot het energiesysteem van de toekomst.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!