Nederlandse reisorganisaties gaan reiziger klimaatschade tonen

UTRECHT – Reisorganisaties gaan reizigers laten zien voor hoeveel klimaatschade een reis zorgt. Vanaf het najaar komt er in brochures en op de websites een zogeheten ‘vakantievoetafdruk’.

Dit meldt De Volkskrant dinsdag op basis van reisorganisatie ANVR. Met de informatie moeten reizigers kunnen zien hoe reizen verschillen als het gaat om de CO2-voetafdruk.

Om de informatie van verschillende bedrijven vergelijkbaar te maken komt er een nieuwe rekenmethode van een tiental touroperators, de hogeschool NHTV, Hogeschool Zeeland en ANVR.

Rekenmethodes

Paul Peeters, lector duurzaam toerisme van NHTV in Breda, haalt aan dat er tussen de huidige rekenmethodes soms een factor 10 verschil zit. “Daar zijn we erg van geschrokken.”

De gegevens die in de rekenmethode gaan zijn afkomstig van onder andere vertrouwelijke informatie van vliegtuigmakers en luchtvaartmaatschappijen.

Luchtvaartmaatschappijen zijn nu nog niet compleet open over hoeveel brandstof de vliegtuig in werkelijkheid verbruiken. “Dat wordt beschouwd als een soort staatsgeheim. Ook vliegtuigbouwers willen niet dat deze concurrentiegevoelige data openbaar worden gemaakt”, zegt Peeters.

Meeste CO2

De individuele Nederlander stoot het meeste CO2 uit met verre reizen. Een reis naar Thailand met z’n tweeën kost bijvoorbeeld 5.400 kilo CO2. Gemiddeld stoot een Nederlands huishouden 23.000 kilo CO2 per jaar uit.

Naast het reizen komt de meeste CO2-uitstoot van Nederland vrij bij vervoer (5.600 kilo), eten (5.600 kilo) en het energieverbruik (4.100 kilo) in huis.

Of reizigers zich iets gaan aantrekken van de plannen is onzeker. Volgens ANVR-manager Hardeman houden klanten niet meer van het woord duurzaamheid. “Alles wordt tegenwoordig zo genoemd en daar is men een beetje moe van.”

Foto: Shirley de Jong – Own work, CC BY-SA 2.5 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!