Nieuwe schattingen: Co2-uitstoot China helemaal niet zo hoog

AMSTERDAM – Wetenschappers hebben nieuwe schattingen gemaakt van hoeveel China per jaar aan Co2 uitstoot en het lijkt erop dat dit veel minder is dan altijd werd gedacht.

Een rapport hierover is gepubliceerd in het wetenschappelijke journaal Nature. Eerdere schattingen zouden de uitstoot met 10 procent hebben overschat doot onnauwkeurige aannames.

Van 2000 tot en met 2013 heeft China 2,9 gigaton minder Co2 uitgestoten dan eerder altijd werd gedacht, zo blijkt uit het rapport.

De wetenschappers kwamen erachter dat de steenkool die China gebruikt als brandstof niet zoveel Co2 bevat als altijd werd aangenomen en dat de kolen minder efficiënt worden gebruikt. Dit betekent dat er minder Co2 in de lucht komt door steenkoolcentrales.

“Het verandert niet dat China nog steeds de grootste vervuiler is in de wereld”, aldus Dabo Guan, klimaatwetenschapper aan de universiteit van East Anglia. “Maar het laat zien dat we een meer nauwkeurigere schatting voor emissies nodig hebben. Niet alleen voor China, maar ook voor andere grote vervuilers.”

Lees hier het gehele rapport 

Vraag hier uw gratis offerte aan voor zonnepanelen (Advertorial)

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!