‘Nog 20 drempels voor klimaatakkoord’

UTRECHT – Het aantal punten waar over wordt gediscussieerd tijdens de klimaattop in Parijs is teruggebracht van ongeveer 100 naar 20 onderwerpen.

Dit meldt de NOS op basis van anonieme bronnen. De Franse organisatie wil vrijdag om 17.00 uur een definitief akkoord presenteren.

Morgenmiddag moet er rond 13.00 uur een nieuwe tekst voor het akkoord klaarliggen. De deelnemende landen hebben dan tot 17.00 uur om het akkoord te bekijken.

Donderdag moeten de onderhandelaars al klaar zijn met een akkoord, volgens de Franse planning. Dan kunnen vertalers en juristen aan het werk. Waarschijnlijker is dat de laatste nachten nog wordt doorvergaderd.

Juridisch bindende afspraken

Waarschijnlijk wordt er onder ander nog gediscussieerd over het juridisch bindend maken van het akkoord. De Europese Unie en ook China willen juridisch bindende afspraken, maar de Verenigde Staten vreest oppositie van de Republikeinen.

Afgelopen weekend werd al een ontwerpakkoord gepresenteerd, waarmee duidelijk werd dat alle neuzen dezelfde kant opstaan om de opwarming van de aarde onder 2 graden te houden.

Lees alles over de klimaatonderhandelingen in het dossier 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!