Nog een Nederlandse pensioenreus gaat Co2-uitstoot halveren

UTRECHT – het Nederlandse pensioenfonds Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) wil voor 2020 de de CO2-uitstoot van alle beleggingen halveren. Bedrijven met een te grote Co2-uitstoot krijgen geen geld meer van het fonds.

Dit meldt PFZW dinsdag. Het pensioenfonds gaat 1,7 miljard euro aan investeringen herbeleggen in milieuvriendelijkere fondsen. In totaal beheert het pensioenfonds 161 miljard euro.

De grote investeerder gaat onder andere het geld weghalen uit de meest vervuilende bedrijven in de mijnbouw en de elektriciteitsproductie. Verder wil het fonds ook het gesprek aan met bedrijf om ze te stimuleren schoner te produceren. 

“Doen ze dat niet, dan zullen we niet meer in deze bedrijven beleggen. Doen ze dat wel, dan wordt de CO2-uitstoot op de wereld minder. En dat is onze bedoeling”, aldus PFZW. 

Financiële crisis

Volgens topman Peter Borgdorff zijn de plannen mede een gevolg van de financiële crisis. “Je kunt natuurlijk de schuld geven aan foute hypotheken en aan de Verenigde Staten. Maar dat is te gemakkelijk”, aldus Borgdorff tegenover NRC Handelsblad. 

“Onze conclusie luidde: het is mede fout gegaan door de veronderstelling, ook bij ons, dat we hoge rendementen nodig hadden om onze ambities te realiseren. Daarmee dwing je financiële markten dus tot dat soort rendementen, ook als die ten koste gaan van allerlei andere zaken.”

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!