Nog nooit zoveel groene stroom geconsumeerd in Nederland

UTRECHT – Er is in Nederland een recordhoeveelheid groene stroom geconsumeerd in 2015. Toch blijft de groene stroom die wordt geproduceerd in Nederland nog achter.

Dit blijkt dinsdag uit cijfers van Certiq. Het bureau heeft het specifiek over de aankoop van certificaten, garantie van oorsprong (GvO’s)  geheten, die producenten van groene stroom mogen uitgeven.

De hoeveelheid groene stroom waarvoor certificaten zijn afgeboekt in 2015 is toegenomen met 12,5 procent.

Daarbij is de vraag naar certificaten voor stroom uit wind in twee jaar met 66 procent fors gestegen en uitgegroeid tot meer dan 12 terawattuur per jaar. Ook het afboeken van GvO’s voor zon is in 2015 relatief sterk toegenomen.

Buitenland

Certificaten die in Nederland worden uitgegeven werden ook direct in Nederland afgeboekt. Ondanks de stijging van de uitgifte van Nederlandse GvO’s is het aanbod echter niet groot genoeg om aan de volledige vraag te voldoen.

Het grootste deel van de gebruikte GvO’s komt daarom uit het buitenland. Hierbij is een verschuiving te zien in de herkomst van geïmporteerde Garanties van Oorsprong; grote leverancier Noorwegen verliest terrein ten opzichte van met name Zweden, Italië en Frankrijk. De export van GvO’s halveerde, een logisch gevolg van de grote vraag naar GvO’s in Nederland.

Stimulans groene energie

Het gebruik van certificaten is niet onomstreden. Uit de cijfers van Certiq blijkt dat nog steeds het merendeel wordt uitgegeven door bijvoorbeeld waterkrachtcentrales in Noorwegen. Het kopen van deze certificaten is niet een directe stimulans voor groene energie. De waterkrachtcentrales zouden ook wel stroom produceren zonder de verkoop van de certificaten.

Alleen door het kopen van GvO’s die zijn uitgegeven door Nederlandse exploitanten wordt direct groene energie in Nederland gestimuleerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!