Noord-Holland: 5.460 woningeigenaren investeren in energiezuinig maken van huis

Steeds meer inwoners die hun woning energiezuiniger willen maken, kloppen voor advies en begeleiding aan bij een energieloket. In 2018 hebben de activiteiten van alle energieloketten in Noord-Holland geleid tot 11.010 offerteverzoeken aan bouw- en installatiebedrijven. Daarvan hebben 5460 offertes geleid tot een opdracht, met een totale investeringsomvang van ongeveer 9,2 miljoen euro. De provincie Noord-Holland ondersteunt de energieloketten financieel via de gemeenten.

In Noord-Holland hebben alle gemeenten een energieloket waar particuliere woningeigenaren terechtkunnen voor onafhankelijk advies over duurzame maatregelen, inzicht in financieringsmogelijkheden en hulp bij het aanvragen en beoordelen van offertes van bouwbedrijven. De energieloketten in de regio’s Amstelland-Meerlanden en Amsterdam worden beheerd door Green Home en in de overige regio’s door Duurzaam Bouwloket. De loketten organiseren ook voorlichtingsbijeenkomsten en collectieve inkoopacties. Bijna de helft van de gemeenten in Noord-Holland heeft het afgelopen jaar bij de provincie subsidie aangevraagd voor het in stand houden van de energieloketten. De overige gemeenten zullen dit naar verwachting in 2019 doen.

Naast het steunen van de energieloketten via de gemeenten, geeft de provincie ook subsidie aan lokale energiecoöperaties. Deze coöperaties worden opgezet door inwoners van een stad of dorp om gezamenlijk te werken aan energiebesparing en het opwekken van duurzame energie.

In 2018 heeft de provincie al 25 subsidies verleend aan deze vrijwillige burgercollectieven. In het afgelopen jaar zijn er in Noord-Holland 15 energiecoöperaties bijgekomen. Met een totaal van 77 burgercollectieven is Noord-Hollander koploper van de provincies, zowel in aantal als in groei.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!