Noors staatsbedrijf investeert 6,6 miljard in groene energie

AMSTERDAM – Het Noorse staatsbedrijf Statkraft is van plan om 60 miljard Noorse kronen (6,6 miljard euro) te investeren in groene energie wereldwijd.

Offshore windmolens wordt gebouwd
©: Department of Energy and Climate Change

Dit heeft het energiebedrijf maandag gemeld.

Het besluit volgt op een kapitaalinjectie van 5 miljard Noorse kronen vanuit het Noorse parlement en een dividendverlaging voor het ministerie van Handel van eveneens 5 miljard kronen.

Met een totale verhoging van het eigen vermogen van 10 miljard kronen kan Statkraft nog eens 50 miljard kronen ophalen van de financiële markten.

Statkraft richt zich vooral op waterkracht en windenergie, hoewel ze ook de mogelijkheden van zonne-energie en biomassa onderzoeken, aldus ceo Christian Rynning-Tønnesen.

Waterkrachtcentrales

In 2015 worden onder andere waterkrachtcentrales in Turkije en Peru geopend. Verder wordt er aan een windproject gebouwd in Noorwegen, dat volgens Statkraft wel eens de grootste investering ooit is voor een project op land.

Sinds 2010 heeft Statkraft 27 miljard Noorse kronen geïnvesteerd in groene energie, vooral in waterkrachtcentrales in Noorwegen  en windpark in Groot-Brittannië en Zweden.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!