NS over op groene stroom in 2015

AMSTERDAM – De Nederlandse Spoorwegen willen in 2015 alleen nog maar op groene stroom rijden. Omgerekend gaan er dan 280.000 huishoudens over op groene stroom.

Een NS-trein raast voorbijDit gaat de NS vandaag bekendmaken, zo meldt het Financieele Dagblad.

Het huidige contract dat de spoorwegbedrijf heeft loopt af in 2015. Hier staat in dat 10 procent van alle stroom die de vervoerder afneemt uit duurzame energie afkomstig is.  

Het concern zal ongeveer 1 miljard kilowattuur per jaar verbruiken in 2016. NS wil dat deze stroom zoveel mogelijk uit Nederland komt. Hierdoor groeit de Nederlandse markt voor schone energie met 25 procent. 

Te weinig Nederlandse schone stroom

Op dit moment wordt er te weinig opgewekt om de Nederlandse treinen van stroom te voorzien. Er moeten dus complete nieuwe windparken worden gebouwd. Eventueel kan er uit het buitenland groene stroom worden geïmporteerd.

De doelstelling van het kabinet om in 2020 16 procent van alle energie groen te maken heeft niks te maken met deze beslissing, aldus NS.

Windenergie

Onlangs maakte Prorail bekend met terugwerkende kracht van begin dit jaar op windenergie over te stappen. De spoorwegbeheerder verbruikt de hoeveelheid stroom van ongeveer 28.000 huishoudens en gebruikt dit onder andere voor kantoren en wissels.

Ook branchegenoot Deutsche Bahn maakte bekend veel meer groene stroom te gaan gebruiken. Het Duitse spoorwegbedrijf gaat 6 procent van de stroomvoorziening uit waterkracht halen.

Gerelateerde artikelen

Foto copyright: NS

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!