Nuon wil op termijn stoppen met kolen

Nuon heeft besloten op termijn te stoppen met kolen. Directe aanleiding is het mislopen van de biomassasubsidie die nodig is om de Hemweg-centrale te verduurzamen.

Vanaf het begin van de discussie over de uitfasering van de Nederlandse kolencentrales heeft Nuon aangegeven open te staan voor zowel het verduurzamen van onze laatste kolencentrale, als een vroegtijdige sluiting mits dat eerlijk en verantwoord zou gebeuren voor zijn medewerkers.  De Hemweg kolencentrale heeft een technische levensduur tot 2034, een rendement van 42 procent en een vermogen van 630 megawatt.

De recentelijke ontwikkeling betekent dat vervroegde sluiting met een compensatie of verkoop van de centrale aan een andere partij de enige overgebleven opties zijn.

De sluiting van kolencentrales in Nederland lijkt met de toekenning van de biomassa bijstooksubsidies aan RWE, Engie en Uniper ver weg. Nuon en moederbedrijf Vattenfall zien echter een toekomst zonder kolen: ‘Wij blijven daarom bereid om te praten over vervroegde sluiting. Wij hopen dat de overheid snel duidelijkheid verschaft over haar plannen om kolen in Nederland uit te faseren.’

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!