OESO: Nieuwe steenkoolcentrales meest urgente bedreiging voor planeet

AMSTERDAM – Overheden moeten hun plannen voor nieuwe steenkoolcentrales overwegen. Deze centrales, die in hun levensduur nog miljarden tonnen Co2 moeten uitstoten om rendabel te zijn, vormen de grootste bedreiging voor de planeet.

Dit zegt de secretaris-generaal van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), Angel Gurria.

Overheden moet 2, 3 of 4 keer nadenken voordat ze nieuwe steenkoolcentrales toelaten. “Ze zullen nog steeds Co2 uitstoten over enkele jaren. Gecombineerd met klimaatverandering kan het voorkomen dat koolcentrales jaren voordat ze rendabel zijn, moeten worden gesloten om het klimaat te beschermen. Milieuorganisaties spreken al langer van de zogenaamde ‘carbon bubble’.

In een rapport schrijft de OESO dat er tot en met 2050 nog minstens 500 miljard ton Co2 worden uitgestoten door de huidige steenkoolcentrales. Dit is al de helft van de maximaal hoeveelheid Co2 die nog mag worden uitgestoten voordat het klimaat meer dan 2 graden opwarmt.

Gurria adviseert ontwikkelde landen bij de komende klimaatgesprekken in Parijs in te zetten op financiering in ontwikkelingslanden om hernieuwbare energie als alternatief te presenteren van steenkoolcentrales.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!