Oliegigant Exxon Mobil voorspelt toename windenergie en zonne-energie

UTRECHT – Oliegigant Exxon Mobil voorspelt een toename van het belang van windenergie en zonne-energie de komende 25 jaar, hoewel fossiele brandstoffen nog steeds de grootste rol blijven spelen in de energievoorziening.

Deze voorspelling doet het bedrijf in één van de energiescenario’s voor het jaar 2040.

Het oliebedrijf verwacht dat het aandeel van windenergie en zonne-energie in de energievoorziening zal zijn gestegen naar 10 procent tegen 2040.

Hoewel het bedrijf de toenemende druk om minder CO2 uit te stoten onderkent, verwacht Exxon nog steeds een aandeel van 80 procent van gas, olie en steenkool over 25 jaar.

Klimaatakkoord

“Het klimaatakkoord dat onlangs werd bereikt bij de COP21-bijeenkomst in Parijs heeft veel nieuwe doelen gezet en hoewel veel nieuwe beleid nog steeds wordt opgesteld, lijkt de verwachting te zijn dat deze regelgeving de kosten van emissies van koolstofdioxide doet stijgen over tijd”, aldus William Colton, vicepresident van de strategische planning bij Exxon Mobil.

Lees ook: Historisch klimaatakkoord Parijs aangenomen door 195 landen

Exxon verwacht verder dat de emissies van koolstofdioxide op het hoogtepunt zullen zijn tegen 2030. De CO2-uitstoot in ontwikkelingslanden daalt naar verwachting met ongeveer 20 procent van 2014 tot 2040. De CO2-intensiteit, de CO2-emissies in verhouding tot de economie, zal zijn gehalveerd tegen 2040.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!