Oliemagnaten Rockefellers willen alleen nog groene energie

AMSTERDAM – De bekende Amerikaanse multimiljonairs Rockefellers keren olie de rug toe. Hoewel de familie hun fortuin hebben gemaakt in de olie, wordt er vanaf nu alleen nog geïnvesteerd in groene energie.

John D. Rockefeller
©: American Press Association

Het fortuin van de Rockefellers werd in de vorige eeuw verdiend door John D. Rockefeller die in de 19e eeuw zijn concern Standard Oil oprichtte.

“We zijn ervan overtuigd dat als hij vandaag nog leefde hij,  als een zakenman die kijkt naar de toekomst, uit fossiele brandstoffen zou stappen en in groene, hernieuwbare energie”, aldus het investeringsfonds van de familie.

50 miljard uit fossiele brandstoffen

Zo’n 800 andere instellingen zoals universiteiten en religieuze groepen doen hetzelfde.  In totaal is er al 50 miljard aan investeringen uit fossiele brandstoffen gehaald. Naar verwachting wordt dit bedrag verdrievoudigd voor het einde van het jaar.

De actie van de Rockefellers wordt gezien als symbolisch. Het fonds heeft een vermogen van ruim 800 miljoen dollar en 7 procent daarvan is geïnvesteerd in fossiele brandstoffen.

Toch verwachten veel mensen dat het gebaar van waarde is. Dinsdag begint de internationale klimaattop in New York. Afgelopen zondag protesteerden wereldwijd enkele honderdduizenden mensen voor beter klimaatbeleid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!