Producent van olie uit teerzand investeert in meerdere wind- en zonneparken

UTRECHT – Het Amerikaanse Suncor verkent de mogelijkheden om meerdere nieuwe zonneparken en windmolenparken te bouwen in de Canadese staat Alberta.

Suncor is vooral bekend als de grootste producent van olie uit teerzand in Canada. Het concern produceert het equivalent van ruim 500.000 vaten olie per dag.

Maar ondanks deze vervuilende activiteiten stelt Suncor ook de strijd tegen klimaatverandering belangrijk te vinden. Suncor Energy-topman Steve Williams riep het bedrijfsleven vorig jaar nog op zich in te zetten voor het klimaat. “Niks doen is geen optie”, was de boodschap.’

Groene energiecentrales

Suncor kijkt daarom naar de ontwikkeling van een reeks zonneprojecten in het zuiden van Alberta met een opgeteld vermogen van 240 megawatt. In de staat zijn nog maar 9 megawatt aan zonnepanelen. Als de ontwikkeling ook doorgaat, zijn de zonnepanelen tegen maart 2018 aangesloten op het net.

Verder kijkt Suncor naar de bouw van 4 windparken met een cumulatieve capaciteit van 440 megawatt.

Als al deze projecten ook daadwerkelijk gebouwd worden, wordt de capaciteit van alle groene energiecentrales van Suncor verdrievoudigd.

Suncor exploiteert al windparken sinds 2002 en de 6 projecten die het in bezit heeft, hebben in totaal een capaciteit van 287 megawatt. Het concern heeft nog geen zonneparken.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!