Onderzoekers Oxford waarschuwen tegen nieuwe gas- en kolencentrales

UTRECHT – Onderzoekers van Oxford waarschuwen in een nieuw rapport dat de energiesector de wereld “oncomfortabel dicht bij” een opwarming van de aarde van 2 graden brengt.

Ze hebben een nieuw rapport hierover geschreven in het wetenschappelijke tijdschrift Applied Energy.

De wetenschappers berekenden hoeveel Co2-uitstotende energiecentrales nog gebouwd mogen worden om de temperatuurstijging met een kans van 50 procent te beperken tot 2 graden .

Ze concludeerden dat er na 2017 eigenlijk geen nieuwe vervuilende kolen- en gascentrales bij mogen komen, als er tenminste geen oude centrales voortijdig worden opgedoekt of bestaande energiecentrales worden uitgerust met technologie om CO2 af te vangen.

Economische levensduur

“Als de doelstelling van 2 graden serieus wordt genomen, moet huidige en toekomstige infrastructuur worden afgeschreven voor het einde van hun economische levensduur”, schrijven de onderzoekers.

Nou hebben veel landen al wel plannen om vervuilende kolencentrales uit te schakelen.

In Nederland is bijvoorbeeld in het Energieakkoord afgesproken om de 5 oudste en relatief meest vervuilende kolencentrales te sluiten binnen afzienbare tijd. Binnen de Tweede Kamer willen sommige partijen al dat gekeken wordt naar de sluiting van alle kolencentrales.

Harde vragen

“Investeerders die geld steken in nieuwe CO2-uitstotende infrastructuur moeten harde vragen stellen over hoelang die infrastructuur nog operationeel zal zijn”, aldus professor Cameron Hepburn.

“Voor beleidsmakers die denken dat klimaatverandering een probleem in de toekomst is, moet dit een ‘wake-up call’ zijn”, vervolgt Hepburn. “Of we slagen of falen in het beperken van de opwarming tot 2 graden wordt bepaald door wat we nu doen, niet in toekomstige decennia.”

Lees hier het complete rapport 

Foto: Flickr/Roland Peschetz  CC BY 2.0

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!