Onderzoekers Stanford: Nederland kan met veel wind op zee volledig overgaan op groen

UTRECHT – Met een enorm aantal windmolens op zee kan Nederland volledig overgaan op groene energie.

Dit stellen onderzoekers van de Amerikaanse universiteit Stanford die een inventarisatie hebben gemaakt voor 139 landen hoe de volledig energievoorziening te verduurzamen in 2050.

Voor Nederland zou windmolens op zee de belangrijkste energiebron moeten worden. 60 procent van alle energie moet in 2050 uit windmolens op zee komen. Windmolens op het land kunnen dan voor 5 procent in het energieverbruik voorzien.

Zonneparken

Een andere belangrijke pijler moeten op grond gebonden zonneparken worden. Die kunnen in 31,4 procent van het energieverbruik voorzien. Zonnepanelen op daken krijgen maar een marginale rol. 1,6 procent van de benodigde energie kan uit zonnepanelen op huishoudens komen en nog eens 1,6 procent van zonnepanelen op de daken van kantoren en overheidsgebouwen.

Vraag hier uw gratis offerte aan voor zonnepanelen (Advertorial)

Een nog kleinere rol is weggelegd voor golfturbines, die elektriciteit opwekken uit golven. Deze turbines kunnen straks in 0,3 procent van het stroomverbruik voorzien. Opvallend is dat getijdenturbines, waarvan er nu al een aantal getest worden in Nederland, geen rol hebben in het scenario van de onderzoekers.

360.000 banen

Ook zonnecentrales, die zonlicht concentreren op 1 plek, waterkracht en geothermie zouden geen toekomst hebben in Nederland.

Door een overgang naar een volledig hernieuwbaar energiesysteem worden volgende de onderzoekers in totaal 360.000 banen gecreëerd. Hiervan komen er 130.000 in de bouwsector en ontstaan 202.000 vanuit de onderhoud en exploitatie van de energiecentrales.

Ook zouden per jaar 6.487 minder mensen sterven door de luchtvervuiling, wat weer extra scheelt op de gezondheidskosten.

Lees hier het complete onderzoek

Bekijk hier een grote versie van deze kaart Nederland

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!