Ontwerpakkoord over klimaatbeleid gepresenteerd door Frankrijk

UTRECHT – Gastland Frankrijk heeft woensdagmiddag een ontwerp gepresenteerd voor een klimaatakkoord. Ongeveer driekwart van alle probleempunten uit het eerdere conceptakkoord zijn afgehandeld.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius, meldt dat er goede vooruitgang is geboekt, maar dat er nog wel veel moet gebeuren voor er een echt klimaatakkoord wordt gepresenteerd.

Een eerder concept voor het akkoord van 50 pagina’s is nu teruggebracht naar 29 pagina’s. De onderhandelaars bijna de ongeveer 200 landen gaan vannacht en morgen door zodat er vrijdag een definitief akkoord kan liggen.

Lees hier het conceptakkoord

Reacties

Vanuit Nederlandse zijde wordt gemengd gereageerd. Bas Eickhout, Europarlementariër voor Groenlinks, ziet al enkele verliezen. Zo worden er niks genoemd over internationaal luchtverkeer en scheepvaart. Ook is er geen tekst meer over investeringen in CO2-intensieve industrieën.

De Nederlandse onderhandelaar, staatssecretaris Sharon Dijksma van Milieu, zegt blij te zijn dat deze tekst er ligt, maar dat er nog een stevig onderhandelingsproces in het verschiet ligt.

Pessimistisch

Milieudefensie is simpelweg pessimistisch. “De nieuwe concepttekst is nog steeds ver verwijderd van een verdrag waarmee we klimaatverandering kunnen stoppen”, aldus de milieuorganisatie.

“Rijke landen zoals Nederland verbinden nog steeds niet de nodige daden aan hun mooie woorden. Met dit verdrag slaan we de weg in van een ontwrichtende 3 graden opwarming van de aarde, als het niet meer wordt.”

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!