Ontwerptekst klimaatakkoord Parijs ligt klaar

UTRECHT – Een ontwerptekst voor een klimaatakkoord in Parijs ligt klaar. Hoewel er nog over honderden belangrijke punten gepraat moet worden, staan de neuzen nu dezelfde kant op. 

Dit melden onderhandelaars zaterdag. Volgende week zullen buitenland- en milieuministers verder werken om een definitief akkoord op te stellen. 

De landen zijn het nog steeds niet eens over veel punten. Er is bijvoorbeeld nog geen overeenstemming over de verdeling van de lasten tussen westerse landen aan de ene kant en opkomende en armere landen aan de andere kant. 

De hoofdonderhandelaar van de Chinese delegatie vertelde dat alle provisies juridisch bindend moeten zijn. Ook Nederland en de Europese Unie zetten hierop in. 

Verenigde Staten

Daar tegenover staat de Verenigde Staten. Washington wil dat maar enkele delen juridisch bindend worden. Als de Amerikaanse vertegenwoordiging zich verplicht om de Co2-emissies te doen dalen, moet een akkoord worden goedgekeurd in het Amerikaanse congres, waar de Republikeinen waarschijnlijk tegen zullen stemmen.  

Niet iedereen is daarom even tevreden over de voortgang. “We zouden willen dat we op dit moment verder zouden zijn”, verklaarde de vertegenwoordiging van de Maldiven, een eilandengroep waar men zich zorgen maakt over klimaatverandering en de stijging van de zeespiegel. 

Lees alles over de klimaatonderhandelingen in het dossier 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!