‘Ontwikkeling golf- en getijdenenergie duurt langer dan verwacht’

AMSTERDAM – De ontwikkeling van van golf- en getijdenenergie laat op zich wachten. Waarschijnlijk duurt het nog wel even voordat de technologieën op grote schaal worden uitgerold.

Een getijdenenergiecentrale van Siemens voor de kust van SchotlandDit melden analisten van Bloomberg New Energy Finance (BNEF) in een rapport.

“Overheden in landen zoals het VK, Frankrijk, Australië en Canada hebben getijden- en golfenergie geïdentificeerd als grote kansen om niet alleen schone energie te produceren, maar ook lokale werkgelegenheid en technische expertise te creëren”, aldus Angus McCrone, senior analist bij BNEF.

Voorzichtigheid geboden

“Toch is voorzichtigheid geboden omdat blijkt dat het duurder en meer tijd omvattend is om de apparaten van een kleine testfase naar de pre-commerciële fase te brengen dan veel bedrijven en hun investeerders hadden verwacht.”

De analisten hebben de verwachtingen voor beide technologieën dan ook naar beneden bijgesteld. Tegen 2020 verwacht BNEF dat er wereldwijd 148 megawatt aan getijdenenergie is gebouwd, een daling van 11 procent ten opzichte van een eerdere voorspelling van het onderzoeksbureau.

Golfenergie heeft tegen die tijd waarschijnlijk een capaciteit van 21 megawatt, een daling van maar liefst 72 procent.

Lees hier meer over het rapport 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!