‘Ook overheid koopt sjoemelstroom’

AMSTERDAM – Ook de Nederlandse overheid koopt vooral ‘groene’ stroom in via waterkrachtcentrales in Noorwegen waardoor er netto geen investeringen plaatsvinden in groene energie.

Een waterkrachtcentrale in NoorwegenDit schrijft de Volkskrant vrijdag. De staat heeft zichzelf verplicht om alleen maar groene energie in te kopen.

De goedkoopste manier om dit te doen is om groene certificaten te kopen die worden afgegeven door Noorse waterkrachtcentrales. De verkoop van deze certificaten zorgt vooral voor extra winst bij de Noorse centrales.

Direct groene stroom afnemen

Onder andere Wise, actiegroep voorduurzame energie, protesteert al langer tegen het gebruik van deze methode die ook door sommige bedrijven wordt gebruikt. Sommige bedrijven zoals de NS hebben in het verleden wel gekozen om direct groene stroom af te nemen.

Tegenover het dagblad zegt het ministerie van Defensie geen problemen te zien met de methode. Het mag en het is goedkoop, verklaart een woordvoerder.

De overheid zou per jaar 1 terawattuur aan elektriciteit verbruiken, het equivalent van 300.000 huishoudens. Het kopen van groene stroom die in Nederland wordt opgewekt zou 1 miljoen euro meer kosten. 

Vraag hier uw gratis offerte aan voor zonnepanelen (Advertorial)

Gerelateerde artikelen 

Foto copyright:  Sigurd R

4 gedachten over “‘Ook overheid koopt sjoemelstroom’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!