Opnieuw bevestiging: Groene energie grootste bron van elektriciteit Duitsland

AMSTERDAM – Uit nieuwe cijfers blijkt opnieuw dat groene energie bruinkool heeft ingehaald als de belangrijkste bron van stroom in Duitsland.

Zonne-energie
©: Windwärts Energie Gmbh/ Mark Mühlhaus

Denktank Agora meldt dat in de eerste 6 maanden van dit jaar 27,7 procent van alle verbruikte elektriciteit in Duitsland uit groene energiebronnen kwam. Het aandeel van bruinkool kwam op 26,3 procent.

Windmolens waren de belangrijkste bron van groene stroom met een aandeel van 9,5 procent. Biomassa kwam op plek 2 met een aandeel van 8,1 procent. Op de derde plek staat zonne-energie. 6,8 procent van de gebruikte elektriciteit was zonnestroom.

Recorddag

6 juni was een recorddag in Duitsland. Om specifiek 1 uur produceerden alle zonnepanelen in Duitsland net zoveel stroom als 20 kerncentrales.

Eerder meldde het Fraunhover instituut al dat hernieuwbare energie bruinkool had ingehaald in het eerste halfjaar van 2014. Er zou 81,1 terawattuur aan groene stroom zijn geproduceerd tegen 69,7 terawattuur aan stroom uit bruinkool.

Mogelijkheden Energiewende

Eerder werden nog twijfels geuit over de technische mogelijkheden van de Energiewende. Met een stijging van het aandeel hernieuwbaar werd namelijk ook steeds meer bruinkool gebruikt. De laatste cijfers laten zien dat er niet meer bruinkool nodig is om de energietransitie in Duitsland mogelijk te maken.

Door het stijgende aandeel groene stroom op de Duitse elektriciteitsmarkt komt er op piekmomenten wel steeds meer stroom beschikbaar. Dit zorgt ervoor dat de elektriciteitsprijs daalt en tegen dumptarieven wordt geëxporteerd naar landen zoals Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!