Overheid bevestigt streven 80-95% CO2-reductie in 2050, ook ruimte voor kernenergie

UTRECHT – De Nederlandse overheid bevestigt het Europese streven om in 2050 de CO2-uitstoot met 80 tot 95 procent te hebben verlaagd.

Om dit voor elkaar te krijgen houdt de overheid veel opties open, waaronder bijvoorbeeld kerncentrales. Dit meldt minister Henk Kamp (Economische Zaken) maandag bij de presentatie van het Energierapport.

Naast de doelstelling in 2050 is er ook een streven om in 2030 de CO2-uitstoot met 40 procent te hebben verlaagd.

Geen steenkool

Kamp geeft aan dat alle CO2-arme energiebronnen en technologieën die nu beschikbaar zijn ook nodig zijn om de CO2-uitstoot te verlagen. Het ministerie wil vooral inzetten op energiebesparing, hernieuwbare warmte, biomassa, groene stroom en het opslaan van CO2.

Voor steenkool is straks geen ruimte meer. Aardgas daarentegen blijft als relatief schonere fossiele brandstof nog wel belangrijik. 

Innovatie

De minister wil verder vooral inzetten op innovatie. “Er zullen in de toekomst CO2-arme energiebronnen en technieken zijn die we nu misschien nog niet kennen”, aldus Kamp.

“Dit is niet alleen cruciaal om het doel van een volledig duurzame energievoorziening in 2050 te bereiken, maar biedt ook kansen om het verdienvermogen van de economie te versterken en de kosten van duurzame energie omlaag te brengen.”

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!