Overheid gaat controleren op verplichte energiebesparing bedrijven

UTRECHT – De overheid gaat controleren op een wet die al langer bestaat, maar nog niet gehandhaafd werd. Als bedrijven en organisaties binnen 5 jaar een energiebesparende maatregel terug kunnen verdienen, zijn ze verplicht om die investering te doen.

“Dat slapende artikel in de wet is nu wakker gekust”, zegt staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) tegenover de NOS. Er zijn 20 inspecteurs aangenomen om controles uit te voeren.

De inspecteurs mogen dwangsommen opleggen, maar een controleur vertelt aan de publieke omroep dat hij liever aan organisaties uitlegt hoe geld te besparen. Vaak weten bedrijven ook niet dat deze regel bestaat of kijken ze te weinig naar energiebesparing.

0,5 petajoule

Bij één project in Limburg zijn de inspecteurs zelfs op een mogelijke besparing van 0,5 petajoule gekomen. Ter vergelijking, in het Energieakkoord is een doelstelling opgenomen om 100 petajoule te besparen 

“We zullen er samen voor moeten zorgen dat de opwarming van de aarde ruim onder de 2 graden blijft en daar is echt elke maatregel die denkbaar is voor nodig”, zegt Dijksma voor de camera. “Dat gaat om hele grote maatregelen waar de regering nu mee bezig is, meer duurzame energie, maar dat gaat ook over zaken die burgers en bedrijven zelf kunnen doen.”

Lees ook: Kabinet overweegt energiebesparingen verplicht te stellen

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!