PBL: Nieuw record mondiale Co2-productie, maar lagere groei

AMSTERDAM – De mondiale uitstoot van Co2 is in 2013 naar een nieuw record gestegen. De groei van 2 procent is wel langzamer dan het gemiddelde, 3,8 procent, in de afgelopen 10 jaar.

Een grote pijp van een fabriek die CO2 uitstootDit schrijven het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Joint Research Centre (JRC) van de Europese Commissie in een rapport.

Volgens de onderzoekers wijst dit op een ontkoppeling van de Co2-emissies en de economische groei. Vooral in China zou dit het geval zijn.

In totaal is er een record van 35.5 miljard ton Co2 uitgestoten vorig jaar.

Grootste uitstoters van Co2

China de Verenigde Staten en de Europese Unie blijven de grootste uitstoters van Co2 met een aandeel van respectievelijk 29 procent, 15 procent en 11 procent.

In de EU daalde de Co2-uitstoot in 2013 opnieuw. In de VS stegen na haren van gestage afname weer met 2,5 procent.

Grootste stijgers zijn Brazilië (6,2 procent), India (4,4 procent) en Indonesië (2,3 procent). Ook China hoort met een 4,2 procent toegenomen Co2-uitstoot in dit rijtje, maar de toename is veel lager dan het gemiddelde van de laatste 10 jaar.

Dit komt vooral door een afname in de vraag naar elektriciteit en brandstoffen en door een toename van hernieuwbare energie en een verbeterde energie-efficiëntie.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!