Plan om Oosterscheldekering geschikter te maken voor getijdenenergie

UTRECHT – Een lokaal plan om de Oosterscheldekering te stroomlijnen voor het opwekken van stroom uit de getijden is de moeite waard om te onderzoeken.

Dit zegt ingenieur Jacob van Berkel, docent Waterwetenschappen aan de hogeschool HZ in Vlissingen, tegenover lokale media.

Hij zou graag een proef willen doen in het laboratorium van de hoge school, zegt hij tegenover Omroep Zeeland.

Hij reageert op een idee van Derk Thijs, een fabrikant van roeifietsen uit Middelburg. Die stelde voor om de bodem en de pijlers van de stormvloedkering te stroomlijnen. Zo kunnen er meer getijdenturbines in de Oosterscheldekering komen.

Kostenplaatje

“Als je de bodem onder de kering geleidelijker maakt, door hem op te hogen met keien, dan kan het water beter doorstromen”, aldus Thijs tegenover de regionale krant PZC. “Zo kun je de afremmende werking van de energiewinning compenseren.”

Het gaat nog maar om een idee. Een eventueel kostenplaatje moet ook uit een onderzoek komen. Eerder kwam Deltares op een investering van 40 tot 70 miljoen euro voor alleen het storten van de stenen.

Tocardo

Sinds november zijn er al een vijftal getijdenturbines van Tocardo geïnstalleerd in de Oosterscheldekering. Die leveren jaarlijks ongeveer genoeg stroom voor 1.000 huishoudens.

Plannen om alle openingen van de Oosterscheldekering uit te rusten met getijdenturbines zijn er niet. Meer getijdenturbines leiden tot een verminderde stroming en Rijkswaterstaat haalt aan dat de kering ook niet is gemaakt voor getijdenenergie.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!