Wereldwijd wordt om een historisch klimaatakkoord gevraagd

UTRECHT – Op meer dan 2.000 klimaatevenementen wereldwijd wordt zondag om een historisch klimaatakkoord gevraagd dat ervoor kan zorgen dat er eindelijk op breed vlak de Co2-uitstoot wordt verlaagd.

Onder andere in Sydney, Jakarta, Berlijn, Londen, Sao Paulo, New York en ook in Amsterdam worden er evenementen gehouden om regeringsleiders op te roepen een akkoord te sluiten.

Oorspronkelijk zouden veel demonstranten zich verenigen in Parijs. Organisatoren verwachtten toen enkele honderdduizenden mensen, maar met de terroristische aanslagen werd dit niet toegestaan door de Franse autoriteiten.

Menselijke ketting

Activisten zijn wel van plan om een menselijke ketting te vormen door ongeveer 3.400 mensen langs de originele route van 3 kilometer door centraal Parijs van Place de la Republique tot Place de la Nation.

De organisatoren hopen dat autoriteiten de ketting niet verbreken. In principe mogen er geen grote acties worden gehouden.

Verder hebben zo’n 10.000 demonstranten die eigenlijk wilden komen schoenen gestuurd als teken van solidariteit. Naar verluidt heeft zelf het Vaticaan een paar gestuurd in naam van paus Fransiscus.

Lees hier meer over de klimaattop in Parijs

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!