Portugal 4 dagen lang alleen op groene stroom

UTRECHT – Een mijlpaal voor groene energie. Alle verbruikte stroom in Portugal kwam voor 107 uur alleen maar uit windmolens, zonnepanelen, en waterkracht.

De periode duurde van 06.45 uur zaterdag 7 mei tot 17.45 uur de woensdag daarop, meldt milieuorganisatie Zero op basis van gegevens van de netbeheerder.

Windenergie en waterkracht waren de 2 voornaamste energiebronnen. Beide produceerden 45 procent van de in totaal 632,6 gigawattuur geconsumeerde elektriciteit.

De rest werd geproduceerd door zonne-energie en een beetje biomassa. Nog eens 153,7 gigawattuur werd geëxporteerd naar het buitenland. In dat laatste cijfer zit ook een klein deel niet-hernieuwbaar geproduceerde elektriciteit.

Vermogen windenergie

Windenergie in het Zuid-Europese land is gestaag gegroeid in de afgelopen 15 jaar. In Portugal stonden eind 2015 zo’n 5.079 megawatt aan windmolens opgesteld.

Milieuorganisaties pleiten ervoor zonne-energie meer te stimuleren. Nu staat er ongeveer 450 megawatt opgesteld. Dit zou de komende jaren kunnen worden vertienvoudigd zodat in 2030 zon, wind en waterkracht elk een aandeel van 30 procent hebben.

Foto: pedrik – Parque Eólico, São Jorge, Açores, CC BY 2.0, 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!