Provincie Groningen heeft landelijke energiedoelstellingen voor 2023 al gehaald

De provincie Groningen heeft de landelijke energiedoelstellingen voor 2023 al gehaald. Dat blijkt uit de Energiemonitor over 2015. Op basis van de geplande projecten zal in 2020 een derde van alle energie duurzaam opgewekt zijn.

Het aandeel duurzame energie in Groningen zit op bijna 16 procent (de landelijke norm voor 2023), tegenover het landelijke percentage van bijna 6 procent. 62 procent is afkomstig uit biomassa en 31 procent uit windenergie. Zonne-energie groeit relatief het snelst. Het geïnstalleerde vermogen aan zonnepanelen per inwoner is hoger dan in de rest van Nederland.

De komende jaren wordt er hard verder gewerkt aan de verduurzaming, onder meer binnen de chemische industrie in Delfzijl en de Eemshaven, via het project Chemport Europe. In Hoogezand-Sappemeer zijn er plannen voor de totstandkoming van een vergassingsinstallatie. In de stad Groningen moet een warmtenet komen, waarbij gebruik wordt gemaakt van warm water vanuit de aarde.

De overgang naar het gebruik van groene energie is nodig om klimaatverandering tegen te gaan, maar heeft ook een economische waarde voor de provincie. Zo zijn er in 2015 100 banen bijgekomen in de duurzame energiesector. Het helpt daarnaast de afhankelijkheid van aardgas te verminderen, wat de veiligheid en leefbaarheid ten goede komt.

Er is een lobbycampagne van start gegaan, waarmee Groningen zichzelf als energieregio op de kaart wil zetten bij politiek Den Haag.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!