Provincie helpt 6 dorpen en buurten energieneutraal te worden in 2019

De provincie Groningen gaat 6 Groninger energie-initiatieven verder helpen bij de financiering, publiciteit en regelgeving rondom de ruimtelijke inpassing.

Het gaat om de stichting Paddepoel Energiek, Energie Coöperatie Oostwold, Lopster Energie Coöperatie, Zonnedorpen Leermens, ’t Zand, Zeerijp, Zijldijk, Steendam gas(t)vrij en Boven Pekela Energie Neutraal.

Een van de doelstellingen van het bijbehorende programma Energietransitie is om 5 dorpen de komende jaren energieneutraal te laten worden. In overleg met de betrokken organisaties Hanze Hogeschool, Groninger Energie Koepel (GREK), de Natuur en Milieu Federatie Groningen, Buurkracht en Grunneger Power, heeft de provincie besloten niet 5, maar 6 projecten te selecteren. Volgens de provincie hebben deze 6 initiatieven de meeste potentie om in 2019 energieneutraal te zijn. De projecten krijgen vanuit de provincie Groningen een contactpersoon toegewezen, die hen verder gaat begeleiden.

Ook de initiatieven die niet verkozen zijn, kunnen op support van de provincie rekenen. De hulp zal alleen minder intensief zijn. Voor hen blijft de provincie netwerk- en themabijeenkomsten organiseren en zijn de diensten beschikbaar van GREK, Buurkracht, de Natuur en Milieu Federatie, Grunneger Power en de Hanze Hogeschool (die bijvoorbeeld een energiescan door studenten aanbiedt). (foto: Pixabay)

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!