PvdA en GroenLinks willen klimaatdoelstellingen in wet verankeren

UTRECHT – Diederik Samsom (PvdA) en Jesse Klaver (GroenLinks) hebben regelgeving, de klimaatwet, opgesteld om in de Nederlandse wet klimaatdoelstellingen te verankeren.

Zo willen zij zeker stellen dat Nederland in 2050 minstens 95 procent minder Co2 uitstoot ten opzichte van het niveau in 1990. Verder mikken ze op 100 procent groene energie over 35 jaar. 

Dit schrijft De Volkskrant dinsdag. Dat de wet samen wordt opgesteld zou uniek zijn en vooral dat de ene partij in de regerende coalitie zit en de andere in de oppositie.

“Klimaatverandering overstijgt het coalitie-oppositiestramien”, aldus Samsom. Klaver: “Dit is geen bezigheidstherapie; we willen dit fixen.”

Zwakke klimaatmaatregelen

De wet moet voorkomen dat er zwakke klimaatmaatregelen worden opgesteld. Met een wettelijk vastgestelde klimaatdoelstelling moet de overheid wel forse maatregelen nemen. Alleen in een handvol landen is al dergelijke regelgeving.

Vraag hier uw gratis offerte aan voor zonnepanelen (Advertorial)

Onlangs werd de overheid op haar plek gezet door de rechtbank in Den Haag. Klimaatorganisatie Urgenda wist de rechter te overtuigen dat de overheid niet genoeg doet om de Co2-uitstoot te beperken. De overheid moet van de rechter nu de Co2-uitstoot in 2020 met 25 procent verlagen. 

Advies

Hoewel het kabinet in beroep is gegaan tegen de uitspraak, worden er waarschijnlijk wel extra maatregelen genomen

Volgende stap voor Samsom en Klaver is om advies te vragen bij verschillende organisaties zoals de Algemene Rekenkamer voordat de klimaatwet daadwerkelijk wordt aangemeld voor behandeling in de Tweede Kamer.

Lees hier meer over de klimaattop in Parijs

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!