PvdA opent deur voor schaliegas

AMSTERDAM –  De PvdA zet onder strenge voorwaarden de deur open voor de winning van schaliegas in Nederland.  

Een installatie die schaliegas omhoog pomptDit meldt partij-woordvoerder Jan Vos. Hij benadrukt dat gas een fors lagere CO2-uitstoot heeft dan steenkool en dat het op korte termijn kan helpen om het energievraagstuk op te lossen.

“Minister Kamp maakte deze terechte kanttekening vorige week ook al in de media. We kunnen hoogstens voor tien jaar extra gas uit de bodem halen waardoor het nooit een duurzame oplossing zal zijn”, aldus Vos. De VVD heeft al eerder aangegeven geen tegenstander van schaliegas te zijn. 

Duurzame energie 

Op Twitter benadrukt het Tweede Kamerlid dat duurzame energie op de lange termijn de oplossing blijft voor de PvdA.

“Als we als land in de toekomst uiteindelijk echt energieonafhankelijk willen worden,  moeten we blijven investeren in duurzame energie uit zon, wind en geothermie.”

Energiebedrijven kunnen niet meteen starten met boren. Vos benadrukt dat afhankelijk is van onderzoek of schaliegas wel in het belang is van Nederland. Het moet wel schoon en veilig blijven, zo benadrukt hij.

Drinkwatervoorraad

Waterleidingsbedrijf Vitens waarschuwde onlangs voor het gebruik van schaliegas en ook brouwerijen, die vooral van water afhankelijk zijn voor de bierproductie, vrezen voor het gebruik van schaliegas.

Bij schaliegas worden chemicaliën gebruikt om het gas uit de rotspartijen te halen. Dit wordt ‘fracking’ genoemd. Topman Lieve Declercq van Vitens waarschuwde dat de drinkwatervoorraad wel eens  voorgoed beschadigd kan worden. 

Gerelateerde artikelen 

Foto copyright: Karol Karolus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!