Recordbedrag van 300 miljard gestoken in groene energie vorig jaar

UTRECHT – Vorig jaar werd een recordbedrag van 329 miljard dollar (302 miljard euro) gestoken in groene energie wereldwijd, ondanks een prijsdaling van fossiele brandstoffen.

Sinds 2011 werd er niet zoveel geld gestoken in groene energie, zo meldt onderzoeksbureau Bloomberg New Energy Finance (BNEF).

Het totale bedrag steeg met 4 procent vergeleken met 2014, toen er 315,9 miljard dollar werd gestoken in de ontwikkeling van groene energiebronnen.

Vooral in opkomende landen nam het bedrag dat in onder andere windmolens en zonnepanelen werd gestoken fors toe.

BNEF merkt op dat groene energie eigenlijk veel tegenwind had in 2015. Zo hapert het economisch herstel nog in Europa en dalen de prijzen van fossiele brandstoffen zoals olie.

Kostendaling

“Deze cijfers benadrukken de verbeterende concurrentiepositie van wind- en zonne-energie”, aldus MIchael Liebreich. Liebreich geeft aan dat de kostendaling in de sector vooral gestimuleerd wordt door veilingen zoals de Nederlandse overheid houdt voor windenergie op zee.

Ontwikkelaars concurreren met elkaar om de opdracht binnen te slepen. Dit drijft de prijs voor de windpark naar beneden.

De investeringsbedrag in Europa daalde met 18 procent naar 58,5 miljard dollar vergeleken met 2014. Het gaat om het laagste bedrag sinds 2006. In het Verenigd Koninkrijk steeg het bedrag juist met maar liefst 23 procent naar 10,9 miljard. Daar tegenover stonden dalingen in Duitsland en Frankrijk met respectievelijk 42 procent en 53 procent.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!