Na records in 2015 en 2014 wordt 2016 waarschijnlijk het warmste jaar ooit

UTRECHT – Het lijkt al ontzettend voorbarig, maar voor het derde jaar op rij wordt naar verwachting het record voor warmste jaar verbroken.

2016 is wereldwijd nu al zo warm dat sommige wetenschappers het al aandurven om te voorspelen dat dit jaar nieuwe records gaat zetten.

Gavin Schmidt, directeur van het Goddard Institute for Space Studies van ruimtevaartorganisatie NASA, heeft op Twitter verklaard dat hij de kans 99 procent acht dat dit jaar het warmste tot nu toe wordt.

Sinds het begin van de eeuw worden constant nieuwe records verbroken. 15 van de 16 warmste jaren ooit gemeten vonden plaats in de 21e eeuw.

Nederland

In Nederland was het vooral in de winter opvallend warm. Het KNMI meette De Bilt in januari en februari respectievelijk een gemiddelde van 4,8 en 4,6 graden. Normaliter is het in deze maanden 3,1 en 3,3 graden. In maart en april was het juist iets kouder dan gemiddeld.   

Vooral in de noordpool is het ontzettend warm. NASA telde op 24 maart een oppervlakte van 14,52 miljoen vierkante kilometer aan ijs, een nieuw dieptepunt.

Voor een deel is de opwarming ook te wijten aan weerfenomeen El Niño, maar de trend lijkt onmiskenbaar dat het elk jaar een stukje warmer wordt.

Lees ook: ‘Warmterecords afgelopen jaren niet mogelijk zonder door mens veroorzaakte klimaatverandering’

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!