Rotterdams Blocklab leidt tot blockchaintoepassing voor duurzame warmte

4 consortia hebben een prototype ontwikkeld waarin blockchaintechnologie wordt ingezet voor de energiemarkt. Dit hebben ze gedaan met steun en onder regie van Blocklab, het Rotterdamse fieldlab voor blockchain. De 4 producten zijn gericht op de warmtemarkt, offshorewindparken, smartmeters en consumenten die zelfgeproduceerde zonnestroom willen verhandelen. Met deze 4 eerste prototypes wil BlockLab bijdragen aan de versnelling van de energietransitie.

Bij het concept ‘Blockchain en de Warmterotonde’ van door CGI en Eneco wordt blockchaintechnologie  ingezet voor warmteleveringsadministratie. Het Eneco-warmtenetwerk zal onderdeel worden van de Warmterotonde Zuid-Holland, een project dat uiteindelijk 500.000 huishoudens gaat bedienen. Het prototype is een applicatie waarmee Eneco en verschillende warmteleveranciers één betrouwbare administratie opbouwen in plaats van alles gescheiden houden en elkaar moeten controleren. De nadruk is gelegd op het veilig beheren en delen van bedrijfsspecifieke tradingdata.

Het programma wordt geregisseerd door Blocklab, dat is opgericht door het Havenbedrijf Rotterdam en de gemeente Rotterdam, met ondersteuning van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). 2 van de 4 projecten krijgen bovendien financiering en ondersteuning om de prototypes in praktijk te valideren. De winnaars van deze tweede tenderronde worden later deze maand bekendgemaakt.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!