Ruim 900 Leidse woningen blijven op stadsverwarming

Portaal, zes Verenigingen van Eigenaars (VvE’s), DUWO en Nuon Warmte hebben voor 15 jaar  afspraken vastgelegd voor de levering van warmte aan 12 flatgebouwen die zijn aangesloten op stadsverwarming. Het gaat om 7 flats in de Hoge Mors, 4 in de Lage Mors en 1 in de Slaaghwijk.

Het contract voor de levering van warmte uit de energiecentrale aan de Langegracht, waar het grootste deel van de warmte van de 12 flats vandaan komt, loopt eind 2019 af. Nuon blijft daarna wel warmte leveren. Dat is mogelijk door de aanleg van een warmteleiding waarmee restwarmte uit de Rotterdamse havens naar Leiden komt.

De VvE’s en Portaal wilden graag op stadsverwarming blijven. Met de centrale aan de Langegracht was al een CO2-reductie bereikt, zo’n 42 procent ten opzichte van losse hr-ketels. Wanneer het Leidse net wordt aangesloten op de restwarmte van Rotterdam, ligt een reductie tot 80 procent in het verschiet.

De partijen hebben met elkaar afgesproken dat de beoogde milieuwinst uiterlijk in 2023 bereikt wordt. Lukt dat niet, dan staat het de partijen vrij om te kiezen voor een andere duurzame en zuinige warmtebron. Doordat de 12 flats blijven aangesloten op stadsverwarming dragen de VvE’s, Portaal en DUWO bij aan de ambitie van de gemeente Leiden. Die streeft ernaar dat in 2050 geen aardgas meer wordt gebruikt om woningen en andere gebouwen te verwarmen.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!