Russische oligarch steekt bijna half miljard in zonneparken

AMSTERDAM – De Russische miljardair Viktor Vekselberg wil bewijzen dat zonne-energie wel een plek heeft in Rusland, waar de economie drijft op de export van gas en olie.

De onderneming die hij samen met investeringsfonds OAO Rusnano heeft opgericht, Hevel Solar, gaat tot en met 2018 22,5 miljard Russische roebel (389 miljoen euro) steken in zonne-energie.

Dit zegt de directeur van Hevel Solar, Igor Akhmerov, in een interview met persbureau Bloomberg. Op het eerste gezicht lijken zonneparken weinig zin te hebben in een land dat zelf goedkoop fossiele brandstoffen uit de grond haalt en waar in het grootste deel van het land veel minder zonlicht valt.

Maar in de minder bekende gebieden van Rusland, bijvoorbeeld langs de grens met Kazakstan, zijn de omstandigheden een stuk beter, volgens Vekselberg. In Orenburg werd onlangs het tweede zonnepark van de zakenman afgebouwd.

Dieselgeneratoren

Doel is om op plekken waar het energienet overbelast is en waar nog veel dieselgeneratoren worden gebruikt zonne-energie te brengen. “Je kan niet concurreren met 70 jaar aan planning en infrastructuur”, zegt Akhemerov over olie en gas.

Het eerste zonnepark werd gebouwd in Oost-Siberië, met subsidie van de overheid. De zonnepanelen worden zelf gemaakt in een fabriek in Novocherboksarsk.

Vekselberg heeft zijn eigen vermogen wel gebouwd in onder andere de oliesector. Verder was de zakenman actief in de energie- en metaalsector.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!