RWE ‘erg verrast’ over mogelijke sluiting extra kolencentrales

UTRECHT – Het komt als een verrassing voor energiebedrijf RWE dat de overheid mogelijk nog eens 2 extra kolencentrales wil gaan sluiten, waaronder de RWE-centrale in Geertruidenberg.

Dit zegt het bedrijf in een reactie op de zaterdag gepresenteerde plannen van het kabinet. Het Duitse energieconcern is het niet eens met het kabinet.

“Naar onze mening leidt de voorgenomen maatregel om Amer 9 versneld te sluiten niet tot een effectieve CO₂-reductie en ondermijnt het de kans dat de 2020-doelstellingen op het gebied van hernieuwbare energie gehaald worden”, aldus RWE.

Het concern verwijst naar de bijstook van biomassa in de kolencentrale. De bijstook verhoogt het aandeel groene energie in Nederland, maar tegelijk houdt de subsidie ook een vervuilende kolencentrale open.

Energietarieven

RWE zegt de ambitie te hebben om de CO2-uitstoot van Amer 9  met 50 procent te verminderen door de meestook van biomassa.

“De gevolgen van het sluiten van Amer 9 zouden vergaand zijn. Het gaat niet alleen om de zorg of de doelstelling met betrekking tot duurzaam energiegebruik in 2020 en 2030 worden behaald. Het gaat ook om de stijging van energietarieven die het prijsverschil tussen Nederland en Duitsland zullen vergroten. Dit zal negatieve gevolgen hebben voor de concurrentiepositie van Nederland.”

Nuon

Naast de kolencentrale van RWE overweegt het kabinet ook een kolencentrale van Nuon, Hemweg 8, te sluiten.

Nuon staat een stuk positiever tegenover het mogelijk nieuwe beleid. Het zegt de toenemende druk op kolencentrales te herkennen.

“Wij begrijpen ook dat de regering beleid moet ontwikkelen om invulling te geven aan de Urgenda-uitspraak uit 2015. Nuon heeft daarom eerder aangegeven bereid te zijn in gesprek te gaan over zowel de mogelijke vervroegde sluiting van onze Hemweg-centrale als over vergroening door biomassa-bijstook. Wij luisteren naar de maatschappelijke behoefte om de CO2-uitstoot in Nederland te reduceren.”

Foto: By Pbech – Own work, Public Domain, 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!