Schade extreem weer gaat fors stijgen door klimaatverandering

AMSTERDAM – Er zal de komende jaren fors meer schade worden veroorzaakt door extreem weer dankzij klimaatverandering.

Zonder maatregelen zal de schade als gevolg van extreme hagelbuien naar verwachting verdubbelen. De neerslagschade kan in het meest ongunstige klimaatscenario met liefst 139 procent stijgen.  

Dit schrijft het Verbond van Verzekeraars donderdag na het doorrekenen van klimaatscenario’s van de KNMI. Verzekeraars zeggen bezorgd te zijn.

Op dit moment bedraagt de jaarlijkse neerslagschade 90 miljoen euro. Hoewel het meest ongunstige scenario een extra kostenpost van 139 procent in 2085 oplevert, kan dit in het meest gunstige geval op een toename van maar 5 procent uitkomen.

Door hagelbuien wordt nu jaarlijks 35 miljoen euro schade veroorzaakt, waarvan 20 miljoen door ‘gewone’ hagelbuien en 15 miljoen euro door ‘extreme’ hagelbuien. Het KNMI verwacht een verdubbeling van de extreme hagelbuien wat zou betekenen dat de kostenpost stijgt naar 50 miljoen euro per jaar.

Verzekeraars wijzen burgers en bedrijven op het belang van preventie zolang er niks verder gebeurt om klimaatverandering tegen te gaan. Ook wil de branchevereniging voor de verzekeraars dat er bij ruimtelijke inrichting meer rekening wordt gehouden met grotere pieken in neerslag en kans op overstromingen.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!