Schotland zet laatste steenkoolcentrale uit

UTRECHT – In Schotland is deze week de laatste steenkoolcentrale van het land uitgezet. Na 46 jaar is de centrale niet meer nodig, door onder andere een groeiend aandeel van groene energie.

Met de sluiting wordt een einde gemaakt aan een groot deel van de CO2-uitstoot in Schotland. De centrale verbrandde jaarlijks 4,5 miljoen ton steenkool en was daarmee verantwoordelijk voor een vijfde van de emissies van broeikasgassen in het land

Het aandeel hernieuwbare energie is enorm hoog in Schotland. Ongeveer de helft van alle verbruikte stroom komt uit hernieuwbare bronnen. Het streven is om binnen 4 jaar dit aandeel te doen stijgen naar 100 procent.

Overbodig

Steenkool wordt hierdoor overbodig. Nou was de Longannet steenkoolcentrale ook al erg oud en er waren andere oorzaken waardoor de locatie niet meer winstgevend was.

Zo moest exploitant Scottish Power steeds meer geld uitgeven voor het energienet en werd er ook steeds meer betaald voor CO2-rechten.

Schotland gaat nu voor de energievoorziening leunen op een mis van kernenergie, gas en vooral windenergie.

Industriële revolutie

Milieugroep Friends of the Earth Scotland vindt het jammer dat mensen hun baan verliezen, maar is erg positief over het verlagen van de CO2-uitstoot.

“Voor een land dat zo goed als de industriële revolutie heeft uitgevonden is dit een enorme stap. Het markeert het einde van steenkool en het begin van het einde voor fossiele brandstoffen in Schotland.”

Foto: John – Own work, CC BY-SA 4.0, Wikipedia Creative Commons

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!