Schotse eilanden gebruiken wind voor nieuwe vloot elektrische auto’s

UTRECHT – Een eilandengroep voor de Schotse westkust gaat de overvloedige hoeveelheid wind die de eilanden te verduren krijgen omzetten in nuttige stroom.

Een nieuwe vloot van 10 elektrische auto’s gaat opgeladen worden op windstroom op de Hebriden, een afgelegen eilandengroep. 

De nieuwe auto’s, 9 Renault Zoe’s, en 1 Kangoo ZE, gaan ter huur worden aangeboden aan de lokale bevolking en aan toeristen. Per uur of per dag kunnen de auto’s worden gehuurd.

Op het eiland zijn na een lange ontwikkeling 6 windmolens geplaatst, die in een groot deel van het energieverbruik van de eilanden kunnen voorzien. Eerder waren de eilanden vooral aangewezen op dieselgeneratoren voor het produceren van stroom.

Waterkrachtcentrales

Naast de windmolens zijn er zonnepanelen en waterkrachtcentrales geplaatst op de eilanden. Hiermee moeten de eilanden in de toekomst kunnen vertrouwen op alleen maar groene energie.

Door het kleine aantal inwoners op de eilanden zou het energieverbruik beter te reguleren zijn, waardoor de groene stroom beter valt in te passen in het energienet.

In de windmolens is over een periode van 12 jaar ongeveer 24 miljoen pond gestoken.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!