Schotten riskeren malaise in groene energie bij afsplitsing

AMSTERDAM – De Schotten riskeren tientallen miljarden aan investeringen in groene energie en de bijbehorende banen als de bevolking ervoor kiest zich af te scheiden.

Wind energie in Schotland
©: Wikipedia Commons/Bjmullan

Schotland profiteert nu nog van subsidiemaatregelen van de Britse overheid voor groene energie. Een relatief groot aantal projecten bevindt zich in het hoge noorden.

Zo’n 43 procent van alle windmolens in Groot-Brittannië bevinden zich in Schotland.  Er zijn nu voor 13 gigawatt aan projecten in de planning, ongeveer 15 procent van de totale opwekcapaciteit in Groot-Brittannië. De regio exporteert ongeveer een kwart van alle elektriciteit die het zelf opwekt.

Bestaande  en toekomstige projecten komen in gevaar bij afsplitsing. De instanties die subsidie verstrekken zijn allemaal Brits en het is onduidelijk of die subsidies nog wel gelden als de Schoten stemmen voor een eigen land.

Waar veel banken al hebben verklaard te verhuizen naar Londen bij een ja-stem van de Schotten, zijn bedrijven in de energiesector nog wat behoudender. Grote concerns zoals SSE, Scotish Renewables, Eon en Scottish Power zeggen niet te willen reageren of te wachten met een reactie tot na het referendum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!