Schultz wil meer windmolens en zonnepanelen langs wegen

UTRECHT – Minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) wil dat er meer zonnepanelen en windmolens komen langs nieuwe bruggen en sluizen.

Dit meldt het ministerie zondag. Tot 2030 gaat Rijkswaterstaat alles er aan doen om wegen en bruggen energieneutraal te maken.

Ze haalde de Rampsolburg in Kampen aan waar al zonnepanelen zijn geplaatst voor de verlichting en signalering van de brug. Ook produceert de brug stroom als de brug naar beneden gaat.

Ook de Beatrixsluis bij Nieuwegein en de sluis bij Terneuzen worden energieneutraal. Bij de sluizen wordt de energie opgewekt bij het bewegen van de sluisdeuren.

Minder brandstofverbruik

Daarnaast wordt ingezet op de ontwikkeling van asfalt dat zorgt voor minder brandstofverbruik en op innovaties zoals een weg die de energie levert aan het verkeer dat er over heen rijdt.

Onlangs werd al bekend dat Rijkswaterstaat 2.760 zonnepanelen gat plaatsen op 2 steunpunten bij Houten en Baarn. Verder is er het plan om 4.000 tot 10.000 zonnepanelen te plaatsen bij de wegverbreding van de A6 bij knooppunt Almere.

Rijkswaterstaat gaat daarnaast samen met de markt nieuwe contracten ontwikkelen om met aannemers de toepassing van innovaties voor duurzaam materiaalgebruik en energieneutrale infrastructuur te stimuleren.

Foto: Steven Lek – Own work, Public Domain

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!