Shell zet streep door olieboringen Alaska

UTRECHT – Olieconcern Shell zet alsnog een streep door meer olieboringen in Alaska nadat uit proefboringen bleek dat er niet genoeg olie in de bodem zat.

Dit meldt het bedrijf maandag. De bron wordt nu dichtgemaakt.

Marvin Odum van Shell licht toe dat het concern op termijn misschien weer op zoek gaat naar olie in het gebied, maar dat de huidige resultaten teleurstellend zijn.

Verder geeft Shell aan dat er hoge investeringen nodig waren voor het project en dat er onzekerheid was over regels vanuit de overheid over het boren naar offshore olie in Alaska. 

Het bedrijf verwacht een verlies te moeten nemen op het project. In de boeken van Shell is de oliebron ongeveer 3 miljard dollar waard, met nog eens 1,1 miljard dollar aan contractuele verplichtingen. Tijdens de resultaten voor het derde kwartaal komt Shell met precieze details over de financiële gevolgen.

Voor milieuorganisaties betekent het stoppen met boringen een meevaller. Eerder probeerden activisten nog het boren naar olie te dwarsbomen. Volgens de organisaties zorgt het boren naar olie in het gebied voor milieuschade.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!