Staatssecretaris Dijksma: meer samenwerking met China voor verduurzaming economie

Meer samenwerking met China is nodig om de economie verder te verduurzamen, volgens staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu) in haar openingstoespraak op het tweede nationale Chinese congres over kwaliteitsverbetering van producten en productieprocessen, in Shanghai.

Nederland staat binnen de Europese Unie in de top 3 van partners die handel drijven met China. In 2016 had de onderlinge goederenhandel een waarde van bijna 45 miljard euro, waarvan het grootste deel via de Rotterdamse haven werd verscheept.

‘Nu Nederland de weg is ingeslagen naar een circulaire economie in 2050 gaat dit gevolgen hebben voor de handel in grondstoffen, producten en de recycling daarvan,’ aldus Dijksma. ‘De goederenstroom tussen China en Nederland moet zo soepel mogelijk blijven verlopen, aan beide kanten. Want er gaan ook veel Nederlandse goederen naar China voor recycling. We moeten op de hoogte blijven van elkaars regels en kwaliteitscontroles en samenwerken om nieuwe standaarden te ontwikkelen. Deze veranderen nu er meer aandacht is voor hergebruik van materialen en meer wordt gekeken naar de milieueffecten, in Europa maar ook in China. Om te voorkomen dat producten er straks door de inspectiediensten bij de grens worden uitgepikt omdat ze niet lijken te voldoen aan nieuwe eisen, is een goede samenwerking en kennisdeling van belang.’

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!